Kulturális Nap 2023

Posted on: Sat, 09/09/2023 - 17:30 By: Jutka

Szeretettel várunk Benneteket az október 1-én megrendezésre kerülő Kulturális Napon! Az esemény fő témája ez alkalommal a Csí (Qi) lesz. Izgalmas előadással, kínai orvosi konzultációval, valamint a tradicionális kínai gyógymódokhoz kapcsolódó egyéb programokkal készülünk.

Időpont:      2023. október 01. 11-16 óra
Helyszín:    Chanwu Központ, 1103 Budapest, Márga u. 9.
Belépődíj:   MTKK tagoknak és gyerekeknek ingyenes / nem MTKK tagoknak 1000 Ft

A részvétel regisztrációhoz kötött: JELENTKEZÉSI LAP

A fenti űrlapon tudtok jelentkezni:

  • egyéni kínai orvosi konzultációra (azokat várjuk - korlátozott számban -, akiknek ténylegesen van valamilyen egészségügyi problémájuk), - BETELT
  • illat tasak készítésre (korlátozott számban), - BETELT
  • valamint várjuk segítők jelentkezését is (teremrendezés, tea készítés, füstölő szertartás, illat tasak készítés).

PROGRAM:

10:00-11:00:   Előkészületek, teremrendezés
10:30-10:50:   Érkezés és regisztráció
11:00-11:10:   Köszöntő
11:10-12:10:   Előadás: A Csí (Qi) fogalma a kínai orvoslásban (előadó: Dr. Wang Xin)
12:10-12:40:   Teázás és holdsütemény kóstolás
12:40-14:30:   Hagyományos kínai orvoslás egyéni konzultációk (Dr. Wang Jun és Dr. Wang Xin)
12:40-15:20:   Füstölő szertartás
                       Illat tasak készítés
                       Kötetlen beszélgetés 

A program bővebb ismertetése

Előadás: A Csí (Qi) fogalma a kínai orvoslásban

Taiji gyakorlóként gyakran halljuk a csí szót. Azért gyakoroljuk a taijit, hogy eddzük a belső csít. A csít használjuk a mozdulatainkban. De mi is az a csí? Hogyan működik a testünkben? Milyen szerepet játszik az egészségünkben? Tudjuk-e edzeni a csít? Dr. Wang Xin előadása ezekre a kérdésekre ad választ a kínai orvoslás szempontjából. Az előadás után lehetőség lesz kérdéseket feltenni.

Hagyományos kínai orvoslás egyéni konzultációk

A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) orvosok általában a jelek és tünetek elemzésével diagnosztizálják a beteget. A vizsgálat során megkérik a beteget, hogy mondja el a problémáit és a tüneteit, ezzel segítve az orvos számára az állapotfelmérést. A HKO orvosok a diagnózis felállításához négy vizsgálati módszert alkalmaznak: szemrevételezés, beszédhang és szagok vizsgálata, kikérdezés, pulzusmérés. Felmérik a beteg külső megjelenését, beszédhangját, megvizsgálják a nyelvét, ellenőrzik a pulzusát és kérdéseket tesznek fel. Az így szerzett információk segítségével igyekeznek megtalálni a betegséget okozó egyensúlyzavar természetét, és tanácsokat adnak az egészség helyreállításához és megőrzéséhez.

Az egyéni HKO konzultációkat Dr. Wang Jun és Dr. Wang Xin kínai orvosok fogják tartani. Mindketten mesterdiplomával rendelkeznek a hagyományos kínai orvoslásból, és mindketten a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának HKO oktatói. Dr. Wang Jun több mint 30 éve gyakorolja a kínai orvoslást Magyarországon, és ő a Kínai Orvosok Szövetségének alelnöke. Dr. Wang Xin a Semmelweis Egyetemen gyógytornász szakán tanult, majd azóta az Egészség & Gyógyulás Hagyományos Kínai Gyógyászat rendelőben praktizál mint gyógytornász és akupunktőr. A két kínai orvossal folytatott egyéni konzultációk során megtapasztalhatjuk a HKO diagnosztika hoholisztikus szemléletét.

A 15 perces konzultáció ingyenes.

Füstölő szertartás

A füstölőt a tradicionális kínai kultúra számos területén használják, mint például vallási szertartásoknál, az ősöknek szóló tiszteletadásnál, a hagyományos orvoslásban és a mindennapi életben is.  A füstölők égetése több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Ez az egyik legrégebbi hagyomány, amelynek számos alkalmazása van. Füstölőt égetnek, hogy kellemes illatot biztosítsanak a szobában és a ruházaton, hogy kommunikáljanak az istenekkel, és hogy elűzzék a gonosz szellemeket. A füstölés művészetének gyakorlása egykor a tudósok és magas rangú szerzetesek, császárok és udvari méltóságok számára fenntartott spirituális gyakorlat volt. A füstölő szertartás az illatok, az érzékszervek, az emberi szellem és a természet közötti kapcsolat elmélyítését szolgálja. Fokozza az érdeklődést a tanulás és a meditáció iránt, támogatja az elme működésének megismerését, elősegíti a test és az elme összhangjának megteremtését a bölcsesség elérése céljából.

Illat tasak készítése 

A füstölőkultúra fontos részét képezték az illat tasakok, melyek Peinangból (佩囊) származnak. Eredetileg kis szövetzsebek voltak, melyekben apró tárgyakat tartottak, hiszen abban az időben a ruhákon nem voltak zsebek. Később az emberek gyógynövényeket szárítottak díszes selyem tasakokban. Ezeket a ruhán viselték, hogy illatozzanak. A tasakokat a hónalj alatt, az ingujjba rejtették, és az illat az ingujjon keresztül áradt ki. A Tang-dinasztia idején a tasakokat az előkelő társaságban férfiak és nők egyaránt hordták, és a lovas kocsikra akasztották. A tasakokat a férfiak és a nők eltérő módon és céllal viselték. A férfiak számára a tasak a füstölés és a rituálé eszköze volt, leggyakrabban a derék körül hordták. A nők számára a tasak általános ruházati kiegészítőként szolgált, mellyel kifejezhették női bájaikat és érzéseiket. Amikor a nők tasakot ajándékoztak a férfiaknak, ezzel jelezték feléjük érzelmeiket. A Ming és a Qing dinasztia idején a tasakok fénykorukat élték, és a gyógyítás egyik módszereként tartották őket számon.

A rendezvényen a jelentkezők elkészíthetnek egy-egy illat tasakot. Gyerekek is jelentkezhetnek, ha tudnak bánni a varrótűvel vagy ha a szülők segítenek nekik ebben. A tasak készítése kb. 30 percet vesz igénybe.

Illat tasak

 

Kulturális Nap 2023